Realisatie - Van Marcke

Nieuw bedrijfscomplex weerspiegelt duurzaamheidsfilosofie

Het akkerlandschap LAR Zuid in Rekkem ontplooit zich langzamerhand tot een hypermoderne site voor logistieke bedrijven. Ook Van Marcke, groothandelaar van sanitair, verwarming en keukens, neemt er binnenkort zijn intrek in een gloednieuw kantorencomplex met logistiek warehouse.
Omdat duurzaamheid als een rode draad doorheen de bedrijfsfilosofie loopt, is het evident dat het pand zich zal profileren als een toonbeeld van milieuvriendelijkheid.

Bron: www.bouwenaanvlaanderen.be

Het nieuwe distributiecentrum wordt maar liefst 80.000 m. groot, terwijl het kantorencomplex een benutbare oppervlakte van 8.000 m. zal hebben.
Omdat Van Marcke als ‘Captain of Society’ een engagement inzake milieuzorg is aangegaan, staat ecologie centraal in dit project. Voor het logistieke gedeelte is een BREEAM ‘Very Good’-score vooropgesteld, voor het kantoorgebouw is ‘Excellent’ het streefdoel.
Om een optimale thermische inertie te bekomen, is alles volledig opgebouwd in beton, inclusief het dak. Vandaar ook de logische keuze voor een BEO-veld (met 512 boringen op een diepte van 59 meter), dat in de distributiehal gecombineerd wordt met vloerverwarming en -koeling tussen de twee duplexniveaus.
In de kantoren wordt het geothermisch systeem gekoppeld aan klimaatplafonds.
 

Hybride GEOTABS-gebouw


“De toepassing van geothermie leek ons een logische beslissing”, aldus Aldric d’ Oultremont, projectmanager bij Van Marcke. “Enerzijds past deze technologie in onze visie over duurzaamheid op de lange termijn, anderzijds vereiste de implementatie weinig tot geen aanpassingen aan
het ontwerp.” Omdat Van Marcke met grote ver- warmings- en koelpieken kampt, opteert het voor een hybride oplossing. Wim Boydens van boydens engineering: “Wanneer de verwarmingsvraag tijdelijk heel hoog is, springen de condenserende gasketels bij. Koelpieken worden opgevangen
door de luchtgroepen, waarvan het merendeel is uitgerust met een warmtepomp. Deze schakelt zichzelf enkel in wanneer de lucht tijdelijk dieper moet worden gekoeld om de setpunttemperatuur te halen of om te ontvochtigen. De regeling van de comfortinstallaties doet in eerste instantie een beroep op de warmtepompen, zodat het werkelijke gebruik van fossiele brandstoffen minimaal is. Met dit hybride GEOTABS-gebouw slaat Van Marcke resoluut de weg van de toekomst in.”


Twee entiteiten, één geheel


Het nieuwe hoofdkwartier en het Europese distributiecentrum vormen ..n volume, maar kregen elk hun eigen identiteit. Het kantorencomplex bestaat uit vier bouwlagen, waarvan de bovenste twee een aantal meter uitspringen aan de linkerzijde.
Alle niveaus zijn bijna volledig ingevuld met glas. De rest bestaat uit gladde, wit geschilderde prefabbetonpanelen. Op deze manier wordt het contrast met de magazijnen extra in de verf gezet. De wanden van het logistieke centrum zijn immers afgewerkt met afgewassen silexbeton in antracietkleur.
Een eenvoudige architectuur met veel gesloten vlakken kenmerkt dit deel van het nieuwe gebouw. Plaatselijk telt het logistieke centrum vier bouwlagen.

Het grondplan is erg eenvoudig: goederen zullen binnenkomen via de volledige zuidgevel, het centrale gedeelte omvat de stockageruimte met verschillende magazijnen (gerangschikt volgens type product) en aan de noordkant zullen de producten naar buiten gebracht worden. Sommige magazijnen zijn deels geautomatiseerd, andere kregen een klassieke inrichting met rekken. In het hoofdkwartier is het gelijkvloers voorbehouden voor de receptie, de showroom en vergaderzalen.
Daarboven bevinden zich twee kantoorniveaus, en de bovenste verdieping is ingericht als ontvangstruimte. Het nieuwe bedrijfscomplex wordt later deze zomer in gebruik genomen.
 

Tegelbedrijf Devos - Betegeling


Met 25 jaar ervaring in grote en kleine projecten – van hotels over woonzorgcentra tot appartementen, garages en kantoren – verzorgde Tegelbedrijf Devos de professionele keuze en de plaatsing van de betegeling bij Van Marcke.
“De oorspronkelijke opdracht (600 m.) breidde snel uit tot 2.000 m. tegelbekleding in de nieuwe gebouwen”, aldus Dennis Devos van Tegelbedrijf Devos, die samen met zijn team voor een volledige opvolging zorgde. “Het was een plezier om creatief mee te denken bij de realisatie van het bedrijfsgebouw: elk toilet is immers afgewerkt met verschillende decoratieve materialen.”

Eigen aan Tegelbedrijf Devos is een vlekkeloze uitvoering met zestien eigen vaklui en twee projectleiders, net als een correcte communicatie met de bouwheer en de architect. Bovendien breidt de tegelspecialist zijn aanbod uit. In de toekomst zal er een volledig assortiment voor vloerafwerking beschikbaar zijn, zowel voor de B2B- als B2C-klanten.