Realisatie - Ieper Business Park

Een echte eyecatcher

Met een hoogte van meer dan 21 meter vormt het nieuwe gebouw van Eandis – sinds kort Fluvius – een waar landmark in het Ieper Business Park, voorheen gekend als Flanders Language Valley. Sterker nog: dankzij de indrukwekkende architectuur en bijzondere materiaalkeuze vormt het de perfecte toegangspoort tot dit toekomstgerichte bedrijvenpark.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen
Tekst: Els Jonckheere | Beeld: Bart Tryhou​



​Om alle diensten en de 170 lokale medewerkers samen te brengen op ..n locatie, besloot Fluvius te investeren in een gloednieuw kantorencomplex annex magazijn en lasatelier. Aan de Noorderring, op de hoek met de Briekestraat in Ieper, vond het een ideaal perceel van 2 hectare om zijn doelstellingen te realiseren. “Wanneer je de A19 verlaat, is dit het eerste ‘herkenningspunt’ van het bedrijvenpark”, vertelt ir.-architect Bart Tryhou. “Het was dan ook een boeiende uitdaging om een ontwerp te maken dat zowel van dichtbij als van veraf kan bekoren, vanop elk punt dat je het gebouw benadert. Deze troef hebben we ingevuld met een spel van volumes, lijnen en materialen. Ook binnenin hebben we ingespeeld op deze uitzonderlijke zichtlocatie, met name via de creatie van werkplekken met telkens wisselende perspectieven op de omgeving.”
 

Zwevende kantoren


Het kantorencomplex rust op een antracietkleurige betonnen sokkel, die met een hoogte van 6,3 meter oprijst uit het groen dat het gebouw omhult. Daarin zijn het magazijn, het archief en het lasatelier ondergebracht. Vier kantoorverdiepingen ‘zweven’ boven dit basisvolume uit. “De ramen en de uitkraging naar de noordoostzijde geven het gebouw een horizontale geleding, verwijzend naar de horizontaliteit van de paviljoenen die zichtbaar zijn langs de Noorderring en passend bij het aangrenzende open landschap”, vertelt Bart Tryhou. “De raamomlijsting beoogt speelsheid en variatie in de gerichtheid van het gebouw. Ze springt lichtjes uit het gevelvlak en wordt op een aantal plaatsen ‘willekeurig’ onderbroken. Een deel ervan springt verder uit om een attractief terras te creëren.”
 

Materialen vormen identiteit


Aan de zijde van de toegangsweg is een lager volume toegevoegd, waarin het onthaal met klantenkantoor en de afzonderlijke personeelsinkom zijn ondergebracht. Rechts van het gebouw bevinden zich nog twee afzonderlijke blokken met trappenhuizen, liften, sanitaire voorzieningen en een technische ruimte op de vijfde verdieping. Het eerste blok wordt geaccentueerd door zijn hoogte van ruim 25 meter, waarmee het een mooie brug slaat naar het hoofdgebouw. Bart Tryhou: “Qua materiaalgebruik zochten we aansluiting met de andere gebouwen op het bedrijventerrein. Niettemin wilden we een eigen identiteit creëren. Deze zoektocht heeft zich vertaald in een bekleding van gelakt aluminium voor het kantoorvolume en het gelijkvloerse bezoekersgebouw. De hoofdkleur is wit, maar de omlijsting is uitgevoerd met antracietkleurige beplating. De ramen vormen een witte invulling in de geaccentueerde omlijsting.

De trappenhuizen en de architecturale wand aan de inkomzijde, die door het gebouw snijdt, bestaan dan weer uit witte panelen in gepolijst architectonisch beton. Het witte beton legt de link met de vele witte graven van de Eerste Wereldoorlog, terwijl de strakheid van de metalen beplating een sterk gestructureerd
bedrijf symboliseert.”
 

Energiezuinig gebouw


Het nieuwe Fluvius-complex is niet alleen toekomstgericht op architecturaal vlak. Dankzij de toepassing van geothermie voor de koeling en verwarming is het tevens een uiterst duurzaam gebouw. Bart Tryhou: “Er is een BEO-veld aangelegd, met 28 boringen tot een diepte van 100 meter. In combinatie met een minimale unit voor actieve koeling kan het gebouw op de ingestelde comforttemperatuur gehouden worden, zowel in de winter als de zomer. Voorts zal een PV-installatie op het dak een groot gedeelte van de elektriciteitsbehoefte invullen.”
 

Project met hindernissen


De realisatie van het gebouw had flink wat voeten aan de aarde. Bouwtechnisch was het al geen eenvoudige opdracht, maar daarbovenop kwam nog dat de oorspronkelijk aangeduide aannemer halverwege het project de boeken neerlegde. De tandem Furnibo-Wycor besloot de opdracht over te nemen.
“Wat niet betekende dat de bouwwerken meteen konden worden verdergezet. Je mag niet onderschatten hoe moeilijk het is om een werf over te nemen als je niet van in het begin betrokken was”, vertelt Philippe Honor., projectmanager van Wycor. “We werden geconfronteerd met uitvoeringsmethodes waar we zelf niet 100% achter stonden, maar waarop we toch moesten voortbouwen. Gelukkig konden we volop rekenen op de architect, die heel veel uren met ons heeft gespendeerd op de werf.”


Met vlag en wimpel geslaagd


In volle winterperiode begon de THV Furnibo- Wycor met de inventaris van alles wat al was afgewerkt en (aangezien de werf twee jaar stillag) nog intact was. “Om een snelle doorstart te realiseren, wilden we zoveel mogelijk onderaannemers die voor het faillissement actief waren opnieuw mobiliseren”, vertelt Jan Busschaert, projectmanager van Furnibo. “Niet eenvoudig aangezien velen een financi.le kater aan het contract met de vorige aannemer hadden overgehouden. Het was ook moeilijk om de nieuwe einddatum er bij die firma’s in te slijpen. Steeds weer kregen we volgend excuus te horen: ‘Het ligt nu al zolang stil, op een paar weken zal het nu ook niet aankomen’. Het heeft ons veel moeite gekost om de ‘schwung’ erin te krijgen, maar uiteindelijk is het ons gelukt en hebben we de nieuwe deadline die Fluvius had opgelegd vlot gehaald. We zijn best trots dat we het vertrouwen hebben gekregen om deze moeilijke werf tot een goed einde te brengen. Het gaf ons de kans om aan te tonen dat werken in een bouwteam voor alle partijen kan lonen, zeker op grotere en moeilijkere werven.”
 

Tegelbedrijf Devos - Betegeling


De statige inkom van het Fluvius-gebouw heeft zijn ‘karakter’ vooral te danken aan de vloer, die bestaat uit marmercomposiettegels van 60 x 60 cm. “Deze lenen zich perfect tot de creatie van een erg trendy look”, vertelt de zaakvoerder van Tegelbedrijf Devos, dat instond voor de plaatsing van de vloer. “Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest. In het Fluviusgebouw sluiten ze perfect aan op de keramische betonlooktegels van 60 x 60 die in de sanitaire ruimtes geplaatst zijn. Daar zijn trouwens dezelfde producten toegepast op de wanden, maar dan in het formaat 30 x 60. In totaal moesten we 800 mÇ tegels plaatsen, waarmee dit project voor ons al een mooie opdracht was. En gezien de uitstraling van het gebouw is het er meteen ook eentje waar we bijzonder trots op zijn.”
 

Samenwerken? 


Contacteer ons hier
 

Realisatie - Mi Casa

Met een recent gebouwde imposante villa in Het Zoute, de meest exclusieve buurt van het Belgische Knokke-Heist, laat Mi Casa duidelijk zien waar het bouwbedrijf toe in staat is.
En de vloeren? Die namen wij onder handen.

Lees meer